Бизнес туризмът днес

малка конферентна зала за бизнес мероприятия

Живеем във времена, когато бизнесът е изправен през различни предизвикателства и дилеми. Но също както Земята не спира да се върти, така и икономиката и бизнес туризмът се въртят във своя неспирен кръговрат. Макар и с друго темпо, със стари и нови участници, в други условия.

Необходимостта от едни процеси изчезва, а в деловия живот настъпват нови порядки, нови нормалности. Едно е сигурно обаче, бизнесът ще оцелее, но трябва да е гъвкав, иновативен, отговорен и предпазливо да взема своите решения.

Как новото нормално се отразява на бизнес туризма в България?

В рамките на новата нормалност, за да функционира все пак бизнесът не може да изключи някои необходимости. И макар да се наблюдава триумф на дигиталните технологии и възможности, все пак добрият „стар“ бизнес туризъм продължава да заема ключово място в много отрасли и бизнеси.

България може да се похвали с напредък във връзка с възможностите и предпоставките за туризъм в столицата. София негласно носи титлата и на бизнес столица, в която през последните години се инвестира много за подобрение на инфраструктурата, транспорта, средата и условията за правене на бизнес. Освен предпочитана дестинация за делови дейности, столичния град се превръща и в основна туристическа дестинация в страната.

Възстановяване

В по-малки количества, по-предпазливо и изключително отговорно бизнес хотелите през последната година посрещат своите делови гости. Фокусът е на първо място сигурната среда за престой и бизнес мероприятия. Вземат се допълнителни мерки за социална отдалеченост, хигиена, дезинфекция и безопастност на персонала и всички гости. Срещите са в по-малки мащаби и на дистанция, а понякога са под формата на тясно персонализирани кратки разговори.

Макар и изминалата година да беше трудна, тя потвърди че много процеси, бизнеси, дейности могат да се прехвърлят почти изцяло в дигиталния свят и да функционират само онлайн. Остана обаче единното разбиране, че това няма да измести бизнес туризмът. Чудите се защо?

Отговорът е, защото бизнесът се ръководи от хора, а те имат необходимостта от този директен контакт. Бизнесът продължава да цени личните връзки, социализацията, споделянето на опит и изграждане на живо на съвместно доверие и партньорство.