Бизнес хотелите и бизнес пътуванията

Бизнес пътуванията стават все по – популярни и този факт не остава незабелязан от другите икономически сектори. Между бизнес пътуванията и пътуванията за удоволствие съществуват основни разлики, които се коренят отчасти в техния зародишен характер, отчасти във външните причини, които ги предизвикват. Защо и за двете пътувания е полезен бизнес хотелът? На първо място защото преди да бъде категоризиран един хотел като „бизнес“, той получава стандартна категоризация четири или пет звезди. Тази първо давана категория обуславя и двойното развитието на мястото за настаняване. Ето няколко основни разлики:
Кой плаща за пътуването и настаняването?
При пътуването за удоволствие разходите се поемат от пътуващия. Той избира по какъв начин да се придвижва дали с кола, самолет, автобус, кораб. Работодателят изпраща пътуващите по бизнес дела. Негов е избора на транспортно средство и осигуряване на определена сума за изпратените служители във вид на командировъчни средства. Изключение правят самонаетите и сътрудниците на големи компании, които пътуват повечето пъти във връзка със своята работа, но за своя сметка. И в двата случая престоят в бизнес хотел е полезен – за пътуващите за удоволствие заради луксозната обстановка, изкусително вкусната кухня, удобните стаи и СПА център. За бизнес пътниците – високоскоростен безжичен интернет, удобен лоби бар за срещи, възможност за ползване на различни офис услуги.
Кой и какво определя дестинацията?
Пътуващите за удоволствие сами избират дестинацията и мястото за настаняване, което често е бизнес хотел. Възможността едновременно да се ползва луксозно настаняване и удобството от бързото и качествено обслужване привличат пътуващите за удоволствие. Те с удоволствие се наслаждават на предлаганите в хотела екстри и се включват в групови занимания предлагани в СПА центъра или във фитнеса. При деловите пътници организаторът на даденото събитие обикновено избира мястото за настаняване и провеждане на мероприятието, или ако се пътува например с цел обучение на персонал в нов клон дестинацията се определя от работодателя. При организирани мероприятия като конференции, обучения, презентации, годишни срещи организаторите често се насочват към бизнес хотел – първоначално заради удобството да се ползва конферентен блок и след това заради удобните обособени места за работа в стаите. Не случайно бизнес хотелите разполагат с подобни кътове – едновременно приятно място за релакс на пътуващите за удоволствие и деловите пътуващи.
По кое време се провежда пътуването и колко продължава?
Пътуването за удоволствие много често се провежда по време на празници, когато почивните дни са повече на брой. Има и по – кратки пътувания като например за уикенда. Те продължават повече от бизнес пътуванията. Избирайки бизнес хотел пътуващите за удоволствие имат на разположение качествени услуги и обучен персонал, който ще ги насочи към интересни места за посещение, разходка, забележителни събития. А за релакс – СПА център.
Бизнес пътуванията от своя страна са кратки – понякога дори само един ден. При по – продължителните се избира настаняване в бизнес хотел, защото офиса винаги е близо, а и възможността за релакс след дългия забързан ден не е за пренебрегване.
Какъв е видът на дестинацията?
При пътуването за удоволствие много често се избират дестинации, типични за почивка – море, планина, села или различни градове. Изборът зависи изцяло от личните предпочитания и търсения. В посочените дестинации бизнес хотели има в градовете, което не пречи една приятна туристическа обиколка да започне с питателна закуска в бизнес хотел и да завърши в неговия СПА център с приятна отмора в джакузито и връщане към неповторимите преживявания от деня.
Деловите визити често са предварително планирани според календара на специализираните събития на дадения бизнес сектор. Те често се провеждат в големи конгресни центрове, а понякога и в конферентните зали на бизнес хотелите, което улеснява настаняването на гостите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *