Бизнес хотелът като градски хотел

Стандартизацията на местата за настаняване в България се извършва по определени закони и има съответните изисквания. Категорията за всеки хотел или къща за гости е индивидуална и зависи от наличието на различни фактори и законоопределени критерии. Далеч извън законовите норми остава представата на потребителите за това какво е бизнес хотел, ваканционен хотел или градски такъв. По какво обаче се различават типичните бизнес хотели от определените като градски такива? Ето няколко такива отличителни черти.
Категоризация
Според българското законодателство хотелът първо трябва да има категория за четири или пет звезди и след това да получи бизнес такава. Градският хотел може да има и по – ниска категоризация от тази. Макар за много посетители това да не е определящо, все пак всяка една звезда дава по – високо ниво на обслужване и луксозно обзавеждане. Повечето хотели от бизнес класа имат поне четири звезди, но има и такива с пет.
Местоположение
Градските хотели често са разположени в центъра на съответния град. Достъпът до тях е лесен с обществен транспорт и са в близост до повечето административни служби. Става ли въпрос за град като София централната част не е препоръчителна за почивка. Главни фактори в подкрепа на това са: липса на места за паркиране, засилен трафик, високо ниво на шум и замърсяване. Именно за това част от бизнес хотелите са изнесени в по – крайни квартали като Студентски град, Младост и Хаджи Димитър. В тези райони движението е по – ненатоварено, има бърз и удобен градски транспорт, хотелите имат паркинги. Не на последно място възможността за релаксация е доста по – добра, защото особено Студентски град е близо до планината Витоша, където и въздухът е по – чист.
Предназначение
Не последно по важност е и предназначението на местата за настаняване. Бизнес хотелът може да бъде и градски, но обратното не е възможно. Градските хотели са предназначени основно за кратък престой от по една или две нощувки. Предлаганите услуги са ограничени, а обзавеждането е достатъчно за да може гостът да хапне, да се освежи и да продължи своето пътуване. Някои градски хотели започват да предлагат и конферентни услуги, но те са малко на брой.
Бизнес хотелът има всички условия за да бъде и градски хотел, но има и много допълнителни такива. Местата за настаняване от този клас имат обособени части, в които се предлагат услуги, които да обезпечат деловия посетител – офис услуги като копиране, принтиране, получаване и изпращане на пратки, приемане на телефонни обаждания, възможност за наем и ползване на конферентни зали.
Удобства
Градските хотели не са в състояние да предложат луксозни СПА центрове с богат набор от услуги. Бизнес хотелите имат такива места за релакс, което заедно с приятният чист въздух и изглед от стаята предполагат пълноценна отмора след дългия делови ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *