Бизнес хотелът и различните типове туристи

Tуризмът е сред водещите индустрии в световен мащаб. Приходите от него са големи, хората непрекъснато откриват нови дестинации за посещение. Поводите за пътувания могат да бъда всякакви – бизнес, за удоволствие, по религиозни подбуди, за посещение на конкретно мероприятие. С различните поводи за посещение се оформят и различните типове туристи. Всеки от тях може да открие бизнес хотела като своята територия за престой и при следващото посещение на дадената страна да се настани отново на същото място.
Туристи изпратени с цел насърчаване. Хора, които посещават дадена дестинация защото са наградени са от своя работодател с посещението на дадена дестинация. Хората изпратени на почивка или пътуване с цел насърчаване в повечето случай търсят ново вдъхновение за работата си, за подобряване на отношенията с колектива или да се насърчи работоспособността им. Бизнес хотелите предлагат компактни пакети за настаняване и изчерпателна информация за събитията на територията на конкретния град и цялата страна. Клиентът може да избере разнообразни занимания за свободното си време.
Здравни туристи. Категорията е специфична със своите търсения. Те пътуват по повод търсене на специализирано медицинско лечение. Част от тях отиват в други градове или държави за да прекарат повече време на здравословен климат. Настаняването им в бизнес хотел би било полезно, заради наличието на СПА център и възможност за поръчка на масаж.
Бизнес туристи. Специфична група туристи, които пътуват по работа. Все повече градове предлагат настаняване в специализирани бизнес хотели, които предлагат услуги предназначени точно за тази специфична класа хора. Повечето от тези посетители разполагат с определени ресурси и държат да получат качествени и квалифицирани услуги, за които са склонни да платят по – голяма сума. Посещенията на бизнес туристите в повечето случаи са свързани с посещение на панаири, изложения, презентации, обучения и други.
Туристи, пътуващи с цел образование. Посещението на друг град или държава с учебна цел се провежда при повишаване на квалификацията. Хората, пътуващи с цел образование обикновено посещават точно определени работилници, курсове, практически обучения. Туристите с цел образование могат да пътуват както по отделно, така и в група. Бизнес хотелът може да предложи удобни обособени места за работа във всяка стая и обучение, безплатен интернет.
Приключенски туризъм. Хората, практикуващи приключенски туризъм винаги се оглеждат за нещо необикновено или странно, което могат да направят на дадено място. Целта на тяхното пътуване винаги е свързана с опасни и нетипични за останалите хора занимания като скално катерене, скачане с парашут, рафтинг, скокове с бънджи, гмуркане. Служителите в бизнес хотела могат да насочат всеки такъв гост към най – близките и интересни дестинации за практикуване на необичайни, вдигащи адреналина приключения.
Културен туризъм. Хората, практикуващи културен туризъм искат да се запознаят с бита и традициите на страната, която са посетили. Те са почитатели на различни видове изкуство и обикновено пристигат по време на традиционни фестивали и изложби. Подобни събития в България са Джаз феста в Банско, Празник на изкуствата Аполония в Созопол, Киномания в София и много други. Бизнес хотелът предлага изчерпателна информация за точната локация на събитието, програмата му и възможностите за допълнителни разходки из града, по времето, когато няма мероприятия на фестивала.
Религиозен туризъм. Специфична група, която пътува до точно определени места по света с цел поклоничество. Места, които се посещават често от този клас туристи са Мека, Йерусалим, Варанаси, Ватикана. В България много туристи посещават старите църкви в столицата, Рилския и Троянския манастир и други. Отсядането в бизнес хотел ще спомогне на този тип туристи да организират свето пътуване до точното местоназначение и да получат максимално изчерпателна информация за маршрута и възможностите за транспорт.
Спортен туризъм. Почитателите на различните видове спорт пътуват по света с цел посещение на големи спортни мероприятия подобно на Световната купа по футбол, тенис турнирите от веригата Уимбълдън, рали Париж – Дакар, Формула 1 и други. Бизнес хотелът настанявана в комфортни стаи, има СПА център за разтуха и отмора, изчерпателна информация за транспортите средства до стадионите.
Туристи със специални интереси. Специфичен клас хора, пътуващи с точно определена цел като например наблюдение на определени рядко срещани видове птици, дегустация на вина и храни, риболов. Бизнес хотелът е чудесна отправна точка, предлагайки комфортно настаняване, обстойна информация за транспортните услуги в района и важните за посещение места, които биха били интересни на госта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *