Бизнес хотел Оливс Сити хотел на „50 Best Hotels in Bulgaria 2015/16“ Hotel & Tourism Investment Forum

Оливс Сити хотел с поредно признание като един от „50 Best Hotels in Bulgaria 2015/16“ на първия по рода си Hotel & Tourism Investment Forum

Първият в България „Хотелски и туристически инвестиционен форум (Hotel & Tourism Investment Forum) се проведе в страната през месец Юни тази година. На събитието присъстваха един от водещите мениджъри на хотели и хотелски вериги в света. Мероприятието е първото по своя мащаб и тематика, като насоката е специално към развитието на хотелския бизнес – насоки и тенденции в СПА, еко, културния, винен и други видове туризъм. Форумът се проведе на 9-ти юни, а освен дискусии на него бяха раздадени и награди.
Оливс Сити хотел заслужи една от най – престижните в категория „50 Best Hotels in Bulgaria 2015/16, (според рейтинга и мненията на туристите от онлайн резервационни платформи)“. Отличието се връчва пред много чуждестранни гости, мениджъри на водещи световни вериги хотели.
Призът е ценен защото отразява това, към което хотелът се стреми – задоволяване на търсенията на потребителите. Онлайн резервационните платформи базират своя рейтинг за всеки конкретен хотел по няколко основни критерия. Оценка се дава единствено от потребители, които са посетили хотела и имат реален допир до неговите услуги. Заслугата за получаването на престижната награда е признание за труда на целия екип на Оливс Сити хотел от мениджмънта до редовния персонал. Постижението отразява обективното мнение на гостите, посетили хотела през последната година и изказали своите положителни впечатления. В сайта в момента в един от най – големите световни портали за онлайн резервации само за България има представени над 6000 туристически обекта от различни категории и локации. Само този факт показва важността на наградата и огромната конкуренция сред която се откроява Оливс Сити хотел.
Заслужавайки награда базирана изцяло на потребителско мнение и репутация в интернет значи само едно – отлично справяне с трудната задача по обслужване на клиенти. Посетителите могат да разчитат на винаги отлични услуги и повече от очакваното съотношение цена – качество. В света на технологиите потребителите разчитат много повече именно на прочетените в глобалната мрежа отзиви и са склонни да направят своята резервация базирайки се на тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *