Бизнес хотел 4 звезди. Какво предлага?

Бизнес хотел 4 звезди – класификация и специфики.

Съществуват множество видове и класове хотели. В зависимост от мястото на разположение и местното законодателство класификацията на хотелите е различна. Така например в някои страни в света категорията на хотелите се измерва в цифри подобно на българската класификация, а в други с букви.
Категоризацията на местата за настаняване в България е описана подробно в специална законова наредба. В тази наредба в подробности е разписано с какво точно трябва да бъде обзаведено и оборудвано всяко едно място за настаняване, спрямо категорията, която има.
Какви са основните интериори изисквания към хотелите четири звезди?
Сред най – първите неща, които трябва да има един хотел четири звезди са вътрешно стълбище и асансьор. Също така на гостите трябва да се предложат места за паркиране. Това изискване важи напълно и за бизнес хотелите, защото при тях минималната категория, която трябва да притежава подобно място за престой е четири звезди.
В зависимост от типа на стаята – с едно или с две легла се променя и минималната площ на помещението. Светлата височина на стаите в хотел четири звезди трябва да бъде 2.7 метра, което да гарантира наличие на максимум дневна светлина.
Банята и тоалетната на стаята в хотел четири звезди може да бъдат както в едно общо помещение, така и в две отделни – въпрос на проектиране и архитектурно оформление на цялата визия на сградата. Банята е необходимо да разполага с вана или душ кабина – отново по индивидуално виждане на собствениците на хотела. Входното антре на стаята в хотел четири звезди трябва да разполага с вграден гардероб.
Всички хотели от категория четири звезди задължително трябва да предоставят на своите клиенти информация за маршрутите и разписанията на градският транспорт, културни мероприятия, работно време на търговски центрове, културно – исторически забележителности, заведения за хранене и развлечения.
Повечето хотели четири звезди предлагат на своите гости организиране на различни мероприятия и пътувания до интересни местни забележителности, като се осигурява и екскурзовод. Хотелите от този клас по свое желание могат да предлагат на гостите си закупуване на билети за транспорт и резервиране на места в заведения за хранене.
Изисквания към бизнес хотела, когато той е четири звезди
Бизнес хотелите са отделна категория места за настаняване, за получаването на която се изисква минимална категоризация от четири звезди като хотел и допълнително придобиване на категория бизнес хотел. Спецификата при бизнес хотела е наличието на конферентен блок. В него трябва да има една основна многофункционална зала и други по – малки зали подходящи за съвещания, изложби, презентации, заседания и други. В конферентния блок трябва да има и гардероб за дрехите на присъстващите. Достъп до интернет, озвучителна система, проектори за презентации, флипчарт и цялостно презентационно аудио и видео оборудване е задължителна част от оборудването на бизнес хотела.
Макар да не е задължително наличието на басейн, повечето хотели четири звезди разполагат с вътрешен или външен такъв, а някои от тях и с двата. Задължителен елемент за бизнес хотелите са фитнес зала, масажна зала и сауна. В последните години се наблюдава интересна тенденция за менажиране на отделни части не само от бизнес хотелите, но и цялостно от местата за настаняване от по – висок клас като хотели 4 звезди. Така СПА центровете, които са част от местата за подслон от висок клас могат да се ползват срещу заплащане от външни посетители. Някои хотели, работещи целогодишно предлагат карти с определен брой посещения на целия СПА център, само на басейн, на фитнес зала, на сауна, на парна баня, на масажи или на по – специфични услуги като например терапии с минерална вода, кални бани и други подобни.
Бизнес хотелите категория четири звезди трябва да предлагат пощенски, куриерски, преводачески и секретарски услуги, както и възможност за копиране, подвързване и печат на документи.
Голяма част от услугите предлагани в стандартен хотел 4 звезди и бизнес хотел съвпадат като изисквания. Въпреки това за бизнес хотела има малко по – специфични изисквания, които да посрещат по – специфичните нужди на гостите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *