Важността на бизнес туризма за националната икономика

Бизнес туризмът е един от сегментите на цялата туристическа индустрия. В последните години този дял расте със стабилни темпове. В света все повече се разкриват специализирани бизнес хотели, които са задоволяват специфичните нужди на деловите посетители. Бизнес туризмът дава ефект върху цялата икономика на всяка страна, която го развива.
На първо място съществува силна и пропорционална връзка между националната икономика на всяка страна и бизнес туризма. В голяма степен този сегмент рекламира индустриите на съответната страна, силните сектори от икономиката, които играят важна роля за нейното развитие.
Така например за България деловите пътници почти винаги се запознават с националните традиционни храни като кисело мляко, типични за страната вина, розово масло. Често се презентират и исторически, архитектурни и културни забележителности. Бизнес туристите забелязват лесно възможностите за инвестиции и пазарните ниши. При правилно представяне на силните страни на дадена икономика лесно могат да се направят контакти и посещението по един вид бизнес да се превърне в съвсем нова бизнес възможност.
Бизнес туризмът спомага за развитието на националната икономика в още много насоки:
Директно влияние върху икономиката;
Бизнес туристите са склонни да плащат повече за транспортни услуги, настаняване и туристическо обслужване;
Повишава инвестициите в туризма като стимулира строежа на нови бизнес центрове, организиране на повече конференции, изложби и други подобни събития;
Бизнес туристите заплащат за своя престой, като в повечето случай отсядат в бизнес хотели, посещават музеи и културни мероприятия, купуват подаръци.
На второ място има широк ангажимент към бизнес туристите при техните посещения в дадена страна по повод изложба или конференция. Тук е ролята и на бизнес хотелите. В страната ежегодно се организират големи изложения, на които се представя цял сектор – например винопроизводство, строителство, информационни технологии. Бизнес хотелите често са домакини на съпътстващи тематични конференции и семинари, на които присъстват много представители както на местния бизнес така и чуждестранни гости. В световен мащаб данните показват, че туристите пътуващи за посещение на панаири и изложения са над 15%.
Посещението на делови туристи подобрява опита на страната в провеждане на панаири и изложения, показва добрите страни на съответната държава, ангажират се много хора при провеждането на подобни мероприятия. Бизнес туризмът спомага изключително много за развиването на туристическия потенциал на цялата страна, като кара посетителите да правят още визити.
Планирането на времето е на трето място. Бизнес туристите са научени да ценят всяка секунда от своето време и да го разпределят правилно, така че и да работят, и да почиват. Към същата максима се придържат и бизнес хотелите. Услугите, които предлагат те са напълно съобразени с нуждите на деловите туристи. Обслужването е качествено и прецизно, без да се губят ценните за посетителите минути. Бизнес хотелите предлагат редица услуги, които да подобрят работния график на гостите и да не им позволяват да изостанат от планирания предварително ден. Такива услуги са – трансфер от и до летището, рум сервиз, химическо чистене, безплатен безжичен интернет, информация за движение на градски транспорт, услуги по наемане на такси и автомобили под наем. Средствата от ползването на всички тези услуги остават в икономиката на страната.
Четвъртият изключително положителен фактор, за който бизнес туризмът има заслуга при развитието на националната икономика е експертността. При провеждането на различни бизнес форуми пристигат световни експерти, които притежават достатъчно знания и умения за да дадат идеи за развитие на човешкия потенциал и услугите.
Обменът на опит с чуждестранни експерти и хора от същия бранш са прекрасен начин за проверка на нивото на собственото положение. Бизнес хотелите са предпочитани от тези посетители, защото те са на ясно с качествата и компетентността на служителите в тези места. Туристите знаят, че заплащайки по – висока сума за настаняване в бизнес хотел, ползват много повече услуги, отколкото при обикновен такъв. Осигуряването на офис консумативи при нужда, възможността за ползване на куриерски и пощенски услуги, приемането на съобщения. На пръв поглед дребни, но важни за всеки делови посетител допълнения могат да бъдат осигурени само в бизнес хотел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *