Еко решения и иновации в бизнес хотел

еко решения в бизнес хотел - интериор в естествени материали

Всеки отрасъл на икономиката неспирно се развива и променя, а темповете стават все по-високи. Не правят изключение и тенденциите в туризма, повлияни от динамиката на различни събития и промени в потребителските нагласи. Особено в специфична обстановка като тази, която наблюдаваме през последната година. И докато на туристическата сцена се пренареждат приоритети, условия, акценти и пазари, на микро ниво всеки градски, курортен или бизнес хотел също преосмисля как да се препозиционира и да намери път към своя таргет. Това е времето да изпъкнат находчивите, иновативни и еко-ориентирани бизнеси.

Еко решения и предложения

Може би се питате какви могат да бъдат еко решенията в един бизнес хотел. В следващите редове ще ви споделим някои много лесни и много ефективни решения, които превръщат престоя на гостите в едно по-различно преживяване.

  • Интериор, залагащ на много земни и натурални мотиви – дърво, камък, естествени материали и материи. Най-големият акцент при това еко решение е много доброто озеленяване на градини и тревни площи, както и наситеността на разнообразна флора във всички зони на хотела.
  • Използването на соларни панели и други алтернативни източници на енергия са също доста добро решение. От една страна се гарантира по-голяма  енергийна независимост, а от друга хотелът следва тенденцията за по-екологичен начин на живот.
  • Здравословно меню и био продукти – Днешният турист държи храната, която консумира да е колкото вкусна, толкова и здравословна. В световен мащаб се наложи тренд за здравословен начин на хранене и въобще за това да се съобразява качеството на храната. Хотелите, които разполагат с един или няколко ресторанта, прегръщат все повече тази идея и я доразвиват, чрез използване на екологично чисти продукти, здравословни ястия и дори цели менюта.
  • Отдаване под наем на електро велосипеди – Насърчаването за използване на алтернативни видове транспорт, които при това имат много ниска емисионна вреда върху околната среда, е друго еко решение, за което може да помисли един бизнес хотел.

Какви иновативни решения се появиха на сцената на хотелиерския бизнес?

Гъвкавост, устойчивост на динамиката, иновативност и смелост са необходими качества за успех. Какви иновативни и гарантиращи успех решения обаче могат да приложат бизнес хотелите в България?

  • Интелигентни системи за безконтактно обслужване на рецепция, както и  безконтактно чекиране. Предвид всеобхватността на правилото за социална дистанция и ангажимент за социална безопасност, това бизнес решение ще даде повече спокойствие на гостите. Разбира се, се изисква и сериозна инвестиция от страна на бизнес хотела, но едно такова действие би извело обекта крачка пред конкурентите.
  • Чатботове – това IT иновативно решение е насочено към онлайн комуникацията с лоялни и бъдещи гости, които се интересуват от хотела. Дигитализацията е процес, който навлиза със страшна скорост във всички аспекти на човешката дейност. Днес потребителите за всичко търсят информация в пратформи като Facebook и Google, а и във фирмения хотелски сайт. Възможността да получат цялата им необходима информация чрез директен чат през тези канали, ги приближава осезаемо към решението за резервация в конкретния бизнес хотел.
  • VR (Виртуална реалност) – Не е ли страхотно да се разходите виртуално в един четиризвезден бизнес хотел, без дори физически да сте прекрачили прага му? Всичко това е възможно с използването на нови технологии за виртуална реалност. Панорамна разходка от 360 градосови изображения, че ви накара да се пренесете в хотела и да го опознаете много добре от дистанция с всички детайли, обем и функционалности.
  • Co-working space, споделено работно място или изнесен офис е едно изключително полезно за реализация иновативно решение. Днес списъка с професиите и дейностите, които могат да се практикуват дистанционно е доста дълъг. Това налага тенденцията да се обособят в хотела така наречените изнесени офиси или споделени работни пространства.

Всеки бизнес хотел, с основен акцент върху деловия турист, следи актуалните тенденции и налагащите се практики в деловия свят и бизнес живот. Гъвкавостта, както и навременното и добре организирано въвеждане на иновации и екологични решения, е тайната за успех и устойчивост в дългосрочен план.