Какво е важно за един бизнес турист днес?

подготовка за делова среща - преглед на деловата етика и стандарти

Туризмът не е това, което беше и профилът на средностатистическия турист също доста се е изменял във времето. Наред с обикновения турист, профилът на бизнес туриста също търпи развитие. Какво търси един делови пътешественик и какъв е лика на днешния бизнес туризъм, ще разгледаме в следващите редове.

             Бизнес туризъм

От зараждането на частния бизнес, а и преди това, деловите срещи са задължителен реквизит на бизнес живота. Всички партньорски договорености са се извършвали на специално организирани визити. В самото си начало хост на тези визити е била сградата на самата компания или учреждение. Следва плавен преход към изнасяне на бизнес ивентите в бизнес хотел. А това е съпътствано със значителни промени в поведението на бизнес туристите.

Наличието на специализирани хотели за бизнес цели, налага и нуждата от тяхната диверсификация. Всеки хотел предлага различен брой и обем конферентни зали и разбира се сериозно разнообразие от съпътстващи и допълнителни услуги и екстри. Стана ли в следствие на това бизнес туриста по-взискателен при своя избор на бизнес хотел? Смятаме, че еднозначно можем да отговорим с „Да“.

             Какво търси днес бизнес туристът в един хотел?

На първо място при изборът на хотел, пред деловият турист стои въпросът с какъв конферентен блок разполага. Според големината на деловата среща, могат да бъдат използвани различни по обем и функционалност зали. От малки с обем за десетина човека, до огромни зали с капацитет до 200 човека.

Конфигурирането на седящите места много зависи от естеството на мийтинга. За преговори и частни затворени срещи, бизнес туристът избира кръгла маса като знак на равнопоставеност на всички участници. За тийм лекции и обучения се предпочита тип класна стая разположение. За по-големите отворени събития се залага  на театрално разположение или квадрат. По този начин ще се оползотвори по-ефективно пространството и могат да бъдат разположени по-голям брой места за посетителите.

Интериорът и атмосферата са от нещата, които също вземат превес при избор на място за бизнес туризъм. Светлите, комфортно и функционално обзаведени и добре климатизирани помещения са по-приветливи и предпочитани.

Екстрите – да, те са дребните, но съществени неща, които преглежда всеки делови турист. В ерата на дигиталното е логично и екстрите да са дигитални – добра интернет връзка, мулти медиа, аудио-визуална и озвучителна техника.  

Блежър (от англ. – business+pleasure)

Дотук добре. Но бизнес туризмът почти никога не е в чист вид и днес бизнес туриста все по-често съчетава работните ангажименти с почивка в релакс зоната. Хотелиерите залагат доста сериозно на тази концепция. Затова и почти всеки бизнес хотел разполага с професионално оборудвана зоната за почивка и релакс. Най-често там бизнес туриста се отдава на отпускащи масажи, презареждащи спа процедури, лечебно плуване, сауна, джакузи.

Спортната зала е друга неразделна част от бизнес хотела днес.  Някои делови туристи предпочитат да борят работния стрес с тренировка във фитнеса. Така изкарват натрупаното напрежение и влагат енергията си в нещо градивно, което е полезно за тяхното здраве.