Позиционирането на нов четиризвезден хотел

Позиционирането на нов четиризвезден хотел на особено динамичния пазар в България е предизвикателство, което се поема с повишено внимание. В огромната конкуренция на световни вериги, които разширяват бизнеса си в страната, броят на четири и пет звездни хотели нараства. Наред с известни в целия свят брандове на пазара има и малки, местни марки, които обаче по нищо не отстъпват нито като качество на услугите, нито като условия за настаняване.
Динамичен пазар
Налагането на нов четиризвезден хотел в особено динамичния пазар, при който добре известни места, сменят имената и собствеността си, особено в големите градове е много трудно. Повечето от местата, особено в градове като София, Пловдив, Варна и Бургас са вече добре известни на пазара и са заели своята ниша. Често на определени места четиризвезден хотел, който съществува отдавна е станал нарицателно със своето местоположение, което пък е широко известно на обществеността, дори на хора, които никога не са го посещавали. Въпреки динамичното развитие на пазара на хотелите от висок клас не липсват нови места, които да търсят своята точна група от клиенти.
Предизвикателства пред налагането на марката на четиризвезден хотел
Често появата на нов четиризвезден хотел е свързан с прилагане на всякакви маркетингови похвати – от стандартна реклама, до нетипични методи за популяризиране на мястото. Една тенденция се отличава през последните години не само при появяването на нов четиризвезден хотел, но и при вече наложените на пазара. Това е предлагането на различни услуги на хора, които не са гости на мястото. Така странични посетители могат свободно да се хранят в ресторанта използвайки например обедно меню или да тренират във фитнес залата или да релаксират в СПА центъра, без да е необходимо да резервират нощувка в съответното място. До какво води това? Всеки един клиент влязъл в четиризвезден хотел по различна причина – например обяд, или присъствие на друго събитие или дори да тренира във фитнес залата винаги може да се върне за да ползва основните услуги, предлагани от мястото. Асоциирането на даден четиризвезден хотел като предлагащ качествено обслужване, дори на хора, които не са негови гости, а странични посетители винаги ще ги накара да го препоръчват. Не се знае в кой момент, на кой посетител ще му се наложи да резервира стая за свои клиент, да организира например презентация на компанията, в която работи и дори да помогне за подготовката на лично събитие за приятел или за себе си.
Много от новите четиризведни хотели на пазара, които не се ползват с протекциите на известната си марка се отнасят доста приятелски към всеки свои гост. Без значене дали става въпрос за посетители с бизнес цел, пътуващи за удоволствие или дошли само за обяд.
Трудности по пътя към търсене на клиенти
Името обикновено е сред първите неща, които привличат туристите не само при избора на четиризвезден хотел, но и при подбора на всяко място за настаняване. Това важи с голяма сила за чуждите туристи, които базирайки се на своя опит с дадена верига, търсят отново същата марка при следващо свое пътуване. Въпреки това много често се подбира и хотел на база на мненията в интернет. Именно за това мненията на клиентите, които са посетили даденият четиризвезден хотел все повече натежават. Онлайн резервациите стават все повече, а репутацията на всеки хотел се определя от мненията на неговите гости. Това е и един от факторите, които позволяват на новите четиризвездни хотели да привлекат нови клиенти. Не на последно място доброто отношение към гостите и покриването, а в някои случаи и надминаването на очакванията откъм база за настаняване и услуги са допълнителните впечатления, които карат гостите да се върнат отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *