Какво да очакваме от хотел 4 звезди у нас и в чужбина?

Много хора не са наясно с категоризацията на хотелите. Те не са не са сигурни какво могат и трябва да очакват като удобства в един четиризвезден хотел в сравнение с тези с по-малко звезди. Тук ще се спрем по-подробно върху спецификите на хотелите от категорията 4 звезди.

Какви са изискванията, на които един хотел 4 звезди трябва да отговаря?

В хотел 4 звезди е задължително да има открит или закрит плувен басейн, сауна, масажна и ресторант. В такъв хотел бихте могли да заплащате за услугите не само в брой, но и с дебитна или кредитна карта. Сред удобствата, на които имате право, е да ви бъде осигурен интернет в стаята, в случай че не ви е поставен такъв. В допълнение в стаята си ще имате повече закачалки за дрехи, халати и чехли, които са за еднократно ползване в допълнение с други удобства, включително и мини бар.

Сред изискванията към персонала на такъв четиризвезден хотел е той да владее чужди езици и да има допълнителна професионална квалификация, надвишаваща персонала, работещ в хотелите с по-ниска категория.

Какво представляват 4-звездните хотели в Европа?

Европейските четиризвездни хотели отговарят почти на същите стандарти, каквито и тези, които ще намерите в България. На пръв поглед разликата между тях не е голяма. Хотелите в западна Европа се ратифицират веднъж на няколко години, като хотелите с повече звезди съответно минават през по-обстойни и по-чести проверки.

В България до скоро не се отменяше веднъж дадена категория, което можеше да доведе до редица несъответствия, злоупотреби и нарушения. Това е така, защото няма как един хотел 4 звезди, който е ратифициран преди 10 години да поддържа същия стандарт на качество и база, като хотел, построен преди година.

Разбира се, по някои показатели четиризвездните хотели в Европа превъзхождат тези, които са в България. Дори и еднозвездните хотели и мотели в Европа предоставят задължително телевизор в стаите, а почистването се извършва всеки ден. А хотелите с повече звезди от време на време са проверявани от така-наречените тайни клиенти, от които зависи дали ще получат категория над 3 звезди. В хотелите от най-висок клас персоналът е на денонощно разположение, а екстрите са възможно най-висококачествени. Хотелите от 5 звезди в Европа получават високата си категория след международно сертифициране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *