Малки бизнес събития – търговски преговори. Как преговорите да протекат гладко и с положителен резултат

Търговските преговори са една от най – трудните, но същевременно важни стъпки в развитието на всеки бизнес. Те могат да бъдат планирани дълго – дори месеци предварително когато касаят бъдещето на компанията или пък да възникнат спонтанно при среща на заинтересованите страни на едно и също място.
Очаквани и търсени търговски преговори са: сливания и придобивания, дългоочаквано съдружие или друг вид обединение, опит за спечелване или задържане на голям клиент, подготовка на стратегически проект. Подобни предварително известни търговски преговори трябва да получат не само подобаващо внимание, но и предварително избрано място за провеждане и план за действие.
Подходящо място за провеждане на търговски преговори е бизнес хотелът. Има множество причини, далеч извън изписаните в учебниците по мениджмънт дребни подробности, които дават само плюсове на бизнес хотела.
Какво предимство има бизнес хотелът пред останалите хотел?
София като столица е обширно пространство, на територията на което могат да бъдат открити множество хотели от различен клас и местоположение. Тези фактори не винаги са толкова важни. Местата за настаняване в центъра често отстъпват пред луксозните хотели в покрайнините. Защо? Чистият прохладен планински въздух, отпускащата гледка на планината и спокойствието немогат да се заменят с шума и мърсотията в центъра. В последните години бизнес хотелите се настаниха в крайните квартали в близост до Витоша и квартали като Студентски град, Симеоново и Драгалевци. Не на последно място тези райони все още не са толкова застроени и има достатъчно площи, на които да се разположи бизнес хотел.
Нощувките в София се предлагат във всевъзможни комбинации с други услуги, но отивайки на бизнес среща едва ли деловите хора мислят за начини за разсейване. Когато първостепенната работа са търговските преговори, няма място за размотаване.
Още с влизането в бизнес хотела акцентът на впечатлението започва с топлите, неутрални, пастелни тонове на обзавеждането и приятното масивно обзавеждане, което едновременно дистанцира и придава известна луксозност на помещението. Стилът и семплото, но в същото време изчистено и без нищо излишно обзавеждане на всяко едно помещение гарантират страхотно първо впечатление на гостите. Мястото на настаняване – първият пункт, по който се печелят преговорите.
Техническа обезпеченост
Търговските преговори предполагат дълбоко проучване на отсрещната страна, подборни доклади и много, много детайли. Началото на каквато и да е съвместна дейност, най – вече с трудни събеседници, които не са склонни на отстъпки изисква голямо внимание към всяка една подробност. Бизнес хотелът освен приятна обстановка в стаите предлага и много гъвкаво разпределение на конферентните зали. В зависимост от нуждите на клиента, една конферентна зала може лесно да бъде пригодена за бизнес преговори, като се осигурят всички необходими технически детайли: презентационна техника, високоскоростен интернет, дори канцеларски материали като падове и химикалки при нужда. Докато преговарящите страни водят дълги разговори за да намерят пресечната позиция, изгодна за всички лесно могат да се почувстват гладни или жадни. С предварителна уговорка персоналът може да поднесе лека закуска, да подготви маса за обяд в ресторанта, да сервира кафе и вода или предварително да е заредил маса с подобни неща. Така дискретността на преговорите ще остане, а страните няма да бъдат прекъсвани. Отлична организация на срещата – втора точка, която лекичко накланя везните в положителна посока.
СПА, бизнес и още малко за търговските преговори
Напрегнатия ден, изпълнен с множество умствено натоварване трябва да бъде компенсиран. Търсеният нарочно релакс се постига лесно с посещение на СПА центъра. Комбинацията от спортни активности като плуване и фитнес и релаксиращи процедури като масаж и джакузи са отлична перспектива за край на преговорния ден. Особено подходящо занимание след дълъг бизнес ден е арома масажа. С негова помощ тялото и ума се възстановяват по неповторим и неусетен начин, прочиства се наслояваното напрежение от целия ден, духът на човека се ободрява. Дори половин час арома масаж може да постигне страхотни резултати и да подготви клиента за следващия ден. Трета точка, която повишава възможността за добри резултати.
Възможностите на бизнес хотела да предостави допълнителни услуги като: туристическа обиколка на града, транспорт до летището, поемане на обаждания, куриерски услуги, консултация и информираност относно възможности за приятно оползотворяване на свободното време са още един плюс. Когато преговорите се проточат, а гостът има нужда да разпусне, без компанията на домакина от бизнес хотела със сигурност ще му предложат множество интересни занимания и места за посещение. Още един плюс – добрите услуги на хотела работят в полза на домакините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *